Pridelava in predelava zelišč
»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.« |
Naziv programa | PRIDELAVA IN PREDELAVA ZELIŠČ | |||
Področje | Biotehnika | |||
Predlagatelj programa (ime šole in imena pripravljalcev programa) |
Šola za hortkulturo in vizualne umetnosti Celje Erika Kramaršek |
|||
Kratek opis programa(max. 150 besed) | Udeleženci programa bodo pridobili in/ali izboljšali kompetence na področju zeliščarstva, s katerimi bodo izboljšali kakovost svojega dela tako pri svetovanju ob prodaji zelišč in izdelkov iz zelišč, kakor tudi pri njihovi pridelavi, oskrbi, nabiranju in pripravi tradicionalnih izdelkov iz zelišč. | |||
SPLOŠNI DEL | ||||
Utemeljenost (v skladu z razpisom in analizo potreb) |
V skladu z Resolucijo o Nacionalnem programuizobraževanja odraslih v Republiki Sloveniji za obdobje2013–2020 je potrebno v okviru tretjega prednostnegapodročja – usposabljanje in izpopolnjevanje za potrebe dela – spodbujati razvoj in izvajanje izobraževalnih programov in dejavnosti, ki bodo prilagojene razvojnimpotrebam trga dela. Opažamo, da je vedno bolj prisoten trend uporabe zelišč ter izdelkov iz zelišč in povpraševanje po njih narašča. Ocenjujemo, da številni zaposleni odrasli, ki delajo kot prodajalci v vrtnarijah, vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah, cvetličarnah, učitelji in vzgojitelji pri pouku naravoslovnih vsebin in drugi nimajo dovolj spretnosti in kompetenc na področju pridelave, oskrbe, nabiranja, predelave in priprave tradicionalnih izdelkov iz zelišč. Ocenjujemo, da bo izvajanje krajših usposabljanj na zgoraj navedene teme bistveno pripomoglo k izboljšanju učinkovitosti in kakovosti dela zaposlenih na teh in drugih področjih. |
|||
Ciljna skupina (v skladu z razpisom in analizo potreb) | Ciljne skupine bodo :
|
|||
Pogoji za vključitev v program (v skladu z razpisom) |
Status zaposlenega, samostojnega podjetnika ali kmeta. | |||
Cilji programa (v skladu z razpisom in analizo potreb) | Cilj programa je izboljšanje kompetenc zaposlenih, ki se ukvarjajo s pridelavo ter predelavo zelišč ter prodajalcev zelišč in izdelkov iz zelišč za zmanjšanje neskladij med usposobljenostjo in potrebami trga dela ter izboljšanje učinkovitosti in kakovosti njihovega dela. | |||
Obseg programa (skupno št. ur) | 50 | |||
Oblika dela | Kontaktne ure | On line delo(max 50 % celotnega programa) | Izdelek ali storitev | Drugo(navedite) |
Teoretični del (št. ur) | 10 | 0 | 0 | 0 |
Praktični del (št. ur) | 40 | 0 | 0 | 0 |
Način evidentiranja (lista prisotnosti, podpisana izjava – izdelek, storitev …) | Lista prisotnosti | / | / | / |
Pogoji za končanje programa |
|
|||
POSEBNI DEL | ||||
Vsebine programa |
|
|||
Kompetence, pridobljene s programom | Udeleženec:
|
|||
Spretnosti, pridobljene s programom | Udeleženec:
|
|||
Splošne kompetence, dopolnjene s programom |
|
|||
Organizacija izobraževanja (navedba vsebinskih sklopov –modulov, časovni obseg) |
|
|||
Izobrazba in kompetence izvajalca(ev) programa (stopnja in smer izobrazbe) |
|
Program | Datum | Odobril | Zavrnil – Opombe |
Programski odbor | 20. 2. 2019 | da | / |
Svet zavoda potrdil | 27. 2. 2019 | da | / |